Het komt steeds vaker voor dat werknemers van een bedrijfswagen gebruik kunnen maken. Zo kunnen ze gemakkelijk heen en weer rijden naar verschillende klussen en hebben zij alle benodigde gereedschappen bij de hand. Er zijn verschillende soorten bedrijfswagens beschikbaar, zoals lichte of zware bedrijfswagens, of bedrijfswagens met een grote opslagruimte. Het soort bedrijfswagen is natuurlijk afhankelijk van het werk dat moet worden verricht en de afstand die ermee moet worden gereden. Als je als ondernemer kiest om bedrijfswagens ter beschikking te stellen, dan kan het nog wel eens een klus zijn om het juiste type aan te schaffen. Naast de verschillende soorten heb je natuurlijk ook te maken met verschillende aanbieders, prijzen en tweedehands aanbod. In dit blog lees je meer over het kiezen van een geschikte bedrijfswagen.

Voordelen van bedrijfswagens

Als werkgever is een bedrijfswagen meestal voordeliger dan een brutoloonsverhoging. Dit komt doordat de kosten van het leasen grotendeels fiscaal aftrekbaar zijn. Het levert dus vooral financiële voordelen op voor werkgevers. De voordelen voor werknemers lijken nog net iets groter te zijn. Daarom zou de beschikking van een bedrijfswagen een extra motivatiefactor kunnen zijn voor de werknemers. Naast het gebruiksgemak van een bedrijfswagen hoef je je als werknemer geen zorgen te maken om het onderhoud en de verzekeringen van de auto. Mocht de werkgever ook een tankkaart aanbieden, dan scheelt dit natuurlijk ook aanzienlijk in benzinekosten.

Nieuw of tweedehands

Een bedrijfswagen kun je, zoals iedere auto, nieuw of tweedehands kopen. De bedrijfszekerheid van een nieuwe auto is meestal de belangrijkste reden dat ondernemers een nieuwe auto aanschaffen. Toch zou een tweedehands auto een goed alternatief kunnen zijn. Bedrijfswagens occasions kunnen namelijk ook prima ingezet worden voor dagelijks gebruik. Sommige merken hebben hun eigen occasionlabels waarmee jongere occasions worden aangeboden met een vaak uitgebreide garantiedekking. Deze zijn echter wel duurder dan bij onafhankelijke dealers. Ook bij onafhankelijke dealers kun je garantie krijgen, waarmee je bent verzekerd tegen onverwachte reparatie-uitgaven.

Kiezen voor wagenparkbeheer

Omdat de opties overweldigend zijn en de beschikbare informatie vaak behoorlijk complex is, kun je er ook voor kiezen om wagenparkbeheer in te schakelen. Wagenparkbeheer is de manier waarop bedrijven hun bedrijfswagens financieren, organiseren, opvolgen en onderhouden. Een wagenparkbeheerder heeft een uitgebreid takenpakket. Zo evalueert hij het huidig wagenparkbeheer, maakt hij de beslissing over kopen of leasen, diesel of benzine, privé rijden of niet, brengt hij alle leasecontracten onder één maatschappij, zorgt hij voor gratis haal- en brengservice bij onderhoud, ga zo maar door. Deze tijdrovende klussen uitbesteden zorgt voor meer rust en een betere focus op andere bedrijfsaspecten.