Als je bent begonnen met investeren, ben je misschien wel eens langs de term etf gekomen. Als je veel interesse hebt in etf, wil je natuurlijk graag weten wat dit is en wat het voor je kan betekenen. Wil jij er achter komen wat etf’s inhouden? Dan kun je de tekst lezen voor de juiste informatie. 

 

 

wat houdt etf nou precies in?

Wat zijn etf's nou eigenlijk? Een etf wat staat voor exchange traded fund wordt ook wel een index tracker genoemd. Het is een passief beheerd beleggingsfonds wat op de beurs verhandeld wordt. Het investerings doel van een etf is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van de beursindex. Bij een etf spreken we over een fysiek replicatie en een synthetische replicatie. Een etf die fysieke replicatie gebruikt koopt vrijwel alle aandelen of obligaties op. Dit maakt het een heel eenvoudig en transparante manier van handel. Een synthetische replicatie sluit swap overeenkomsten af met een of meerdere tegenpartijen om het rendement van het index te leveren. Dit moet omdat de swap aanbieder verantwoordelijk is voor het rendement.

 

Voordelen van etf’s 

Het grootste voordeel van een etf is de jaarlijkse beheervergoeding omdat deze aanzienlijk laag is vergeleken met normale beurs aandelen. Dit is ongeveer 0,5 procent vergeleken met de normale 2 procent. Mensen proberen hierbij niet slimmer te zijn dan de markt en hoeven hierdoor ook geen dure analisten in te huren om te weten waar in ze moeten investeren. Het computerprogramma doet bijna al het werk voor je en er zitten bovendien ook geen slecht renderende contanten in. Plus het is bijna altijd vol belegd wat de kans op geld verliezen kleiner maakt. Hierdoor hoef je minder tot niet meer te speculeren wat er zal gebeuren. Daarnaast is er een grotere flexibiliteit in het verhandelen van de aandelen en daarom makkelijker om mee te beginnen. En dus wordt de handel hierin ook groter aangezien meer mensen durven te beginnen. Wel is het zo dat dat het transactietarief lager is van de indexfonds dus betaal je eerst minder. Dus daarin zit wel weer een voordeel.

 

Verschillen

Het verschil tussen een etf en de normale index is dat een etf constant wordt verkocht en verhandeld wat het erg makkelijk maakt om iets te kopen en verkopen index fonds wordt namelijk maar een keer per dag verkocht dus daar moet je snel bij zijn. Ook heeft een etf belastingvoordelen in verhouding met een etf. Dit komt door het extreem grote verschil in structuur tussen een etf en het indexfonds. Beginners hebben ook een groot voordeel aan etf’s