Arganolie zie je tegenwoordig in erg veel winkels, het schijnt goed voor de huid, haar en tegen allerlei kwaaltjes te zijn. De opmars van de arganolie is snel gegaan en tegenwoordig zijn de producten van arganolie niet meer weg te denken voor velen. Maar wat maakt de olie zo populair en waar komt het eigenlijk vandaan?

 

Waar komt arganolie vandaan?

De meeste arganolie wordt gewonnen in Marokko. Het is afkomstig van de noten die de naam argania spinosa hebben. Ongeveer 15 jaar geleden stond deze boomsoort op uitsterven en toen heeft de overheid besloten om in te grijpen. Ze hebben een plan bedacht om de bomenpopulatie te vergroten en er economisch ook op vooruit te gaan. Voor het produceren van de olie zijn er verschillende coöperaties opgezet en niet lang hierna werd er betere en ook meer olie geproduceerd.

 

Hoe wordt arganolie gemaakt?

Arganolie kan op drie verschillende manieren worden gewonnen. De methode die vooral vroeg erg veel werd gebruikt, is het met de handen pellen van de noten en hetgeen dat vrijkomt wordt dan gebrand. Hierna dient het de noot nog geperst te worden om er olie uit vrij te laten komen. Het nadeel van deze methode is dat het zwaar werk is en er veel tijd in gaat zitten. De tweede optie die gebruikt wordt is wat minder smakelijk. Hierbij wordt er gezocht naar deze noten in de poep van geiten. De reden hiervan is omdat de eerste laag dan niet meer gepeld hoeft te worden. De derde en ook gelijk de meest gebruikte methode om arganolie te winnen, is door machines in te zetten. De machines persen de noten en het restant wordt vervolgens geperst. 

 

Waarvoor is arganolie goed?

Arganolie is zowel goed voor het haar als voor de huid. De reden waarom zowel veel mannen als vrouwen dit middel op de huid smeren, is omdat het rimpels verminderd en voorkomt. De arganolie zorgt bovendien voor een beschermend laagje over de huid. 

Naast dat arganolie goed voor de huid is, blijkt de olie ook positieve effecten te hebben op het haar. Zo zitten er essentiële vetzuren in die het haar voeden. Het resultaat hiervan is dat je haar sterker wordt en meer gaat glanzen. Ook is het middel goed voor de hoofdhuid en gaat het haarverlies tegen. Als je arganolie voor in je haar wilt gebruiken, dan is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een zo puur mogelijk product. Leg vervolgens een aantal druppels op je handen en wrijf de olie in je haar.