In de afgelopen jaren is het gebruik van een livestream steeds meer toegenomen. Dat het de afgelopen tijd zo veel gebruikt wordt, hebben we vooral te danken aan corona. Alle evenementen die nu niet kunnen plaatsvinden in het echte leven, kunnen nog wel online worden georganiseerd. Het kijken van een livestream is erg leuk, maar het organiseren kan een stuk vervelender zijn. Het is belangrijk dat je weet wat je moet doen. Er kan namelijk veel tegelijkertijd op je af komen. 

 

Kies de juiste apparatuur

Niet iedereen kan even goed om gaan met alle soorten apparatuur. Bij live streaming voor kun je bijvoorbeeld ook niet altijd een laptop gebruiken. De webcam van je laptop is een hele toegankelijke manier om live te gaan streamen. Er zijn echter wel veel nadelen verbonden aan het gebruiken van je laptop camera. De beeldkwaliteit zal over het algemeen erg laag zijn en ook de audiokwaliteit is bij de meeste laptops niet goed. Je kunt bij het houden van een livestream begrafenis niet met slecht beeld aankomen. Je kunt er ook voor kiezen om een telefoon of tablet te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je erg flexibel bent ten opzichte van het gebruik een laptop of computer.  Als je een grotere livestream wilt organiseren is het verstandig om een professionele camera te huren of kopen. Je kunt de camera op een statief overal neerzetten en met professionele apparatuur zal je stream er beter uit zien.

 

Verschillende platformen voor je livestream

Als je van plan bent om een livestream te organiseren, dan is het verstandig om je mogelijkheden eerst eens goed te bekijken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit apps als youtube, facebook, instagram en twitch. Er zijn nog een hoop andere programma’s waarop jij je livestream kunt organiseren, maar dit zijn een paar van de grootste. Als je gaat kijken naar wat voor jou het beste platform is, moet je naar verschillende dingen kijken. Je kunt ten eerste zoeken naar een platform waar veel gebruik van wordt gemaakt. Je zult bij bepaalde platformen een stuk meer bekijk kunnen verwachten dan bij anderen. Verder zijn er ook nog een aantal andere dingen waarin de platformen verschillen. Zo is de maximale resolutie niet overal hetzelfde. Deze is bijvoorbeeld bij Youtube wel 4K terwijl dit bij instagram maar 1080p is. Verder zal de beeldkwaliteit niet alleen per streamingdienst verschillen, maar ook per programma dat je gebruikt. De toegankelijkheid zal ook niet overal hetzelfde zijn. Instagram is een stuk makkelijker te gebruiken dan programma’s zoals twitch en vimeo. Voordat je gaat livestreamen is het verstandig om dus eerst naar een aantal verschillende dingen te kijken. Op deze manier kun jij een stuk betere livestream organiseren en meer kijkers trekken.