Iedere woning in Nederland is sinds 2015 voorzien van een (voorlopig) energielabel. De letter op je energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is als het gaat om energieverbruik. De meeste woningen zijn tegenwoordig redelijk zuinig maar met de stijgende energieprijzen wil je wellicht weten wat je nog meer kunt doen. In deze blog geef ik wat tips. Lees je mee?

Alles goed geïsoleerd

Om een huis te hebben dat zuinig is in energieverbruik moet je kijken naar de basis. En die basis zit hem onder andere in isolatie. Wanneer een huis niet goed geïsoleerd is, kan dit ervoor zorgen dat warmte snel ontsnapt en dan moet je de boel veel meer opstoken om het in huis warm te krijgen. Dat is slecht voor je portemonnee en ook voor het energieverbruik. Door je huis goed te isoleren, zorg je ervoor dat ook het woongemak vergroot wordt. Als het om isolatie gaat, kun je kijken naar de ramen en deuren en het materiaal in de muren. Een jaarlijkse check wat dit betreft is ook geen overbodige luxe.

Extraatjes toegevoegd aan je huis

Is jouw huis wel goed geïsoleerd maar ben je op zoek naar tips die de boel alleen maar beter maken? Dan kan je wellicht nadenken over mooie zonnepanelen. Deze slaan energie op en maken je huis meer zelfvoorzienend. Als je een nieuw huis laat bouwen, is het plaatsen van zonnepanelen om deze reden zeker iets om te overwegen. Kijk voor meer informatie over bijvoorbeeld btw zonnepanelen nieuwbouw op de website van Solinso.nl.

Duurzaam gebruik in huis

Goed, wat je in huis doet zal het label op je huis niet veranderen maar het heeft wel een grote impact op je eigen portemonnee en op het milieu. Zo zijn er veel dingen die we zelf kunnen doen om ons energieverbruik op dagelijkse basis naar beneden te brengen. denk bijvoorbeeld aan korter douchen, het uitdoen van lichten in ruimtes waar je je niet bevindt, etc.

Een extra tip

En nog een kleine tip die niet zoveel aan je label doet maar wel aan je plezier; steeds meer mensen kiezen ervoor om eigen groentes te verbouwen in meer of mindere mate. Dat is niet alleen lekker, het is ook nog eens heel leuk en geeft een heel voldaan gevoel. Op die manier zijn we echt even een met de natuur en we krijgen er ook nog eens wat voor terug. Zelf op een balkon kan je een verticaal tuintje aanleggen!