Wat is belangrijk bij het combineren van wijn en spijs? De balans. Waarom moet je bij het combineren van wijn of spijs letten op de balans? Omdat de wijn moet aansluiten bij het gerecht en het gerecht moet aansluiten bij de wijn. De balans is perfect als de wijn de smaak van het gerecht versterkt. De wijn mag in ieder geval niet overheersen, want dan valt de smaak van het gerecht weg. De smaak van het gerecht mag tegelijkertijd niet domineren, want dan kan je niets meer proeven van de verschillende smaken in de wijn. Je moet dus het juiste evenwicht proberen te vinden in de combinatie van wijn en spijs. Je kunt leren dit evenwicht te vinden door veel te proeven, te combineren en te experimenteren.

Volume en smaakintensiteit

Wil je wijn en spijs op de juiste wijze combineren? Let dan op het volume en de smaakintensiteit van gerechten. Kijk bij het combineren van wijn en spijs eerst naar het volume van een gerecht. Het volume van een salade is veel kleiner dan het volume van een stoofschotel. Daarom combineer je de salade met een lichte wijn, zoals bijvoorbeeld een sauvignon blanc. Door zijn grotere volume heeft de stoofschotel een wijn met meer kracht en kruidigheid nodig, zoals bijvoorbeeld een krachtige, kruidige rode wijn. Kijk vervolgens naar de smaakintensiteit van het gerecht. Waardoor wordt die smaakintensiteit vaak bepaald? Door toevoegingen aan het gerecht, zoals sauzen, dressings en de bereidingswijze. Heb je bijvoorbeeld een salade met truffel of een salade met olijfolie gemaakt? Een salade met truffel is veel voller en romiger van smaak. Je moet daar bij het kiezen van de wijn rekening mee houden.

Rekening houden met de smaakcomponenten

Bij het combineren van wijn en spijs moet je ook rekening houden met de smaakcomponenten. Bekende basiscomponenten in zowel gerechten als wijnen zijn zuur, zoet, bitter, zout en umami. Je moet te weten komen wat de typische kenmerken van druivenrassen zijn. Weet je de kenmerken? Dan is het gemakkelijker om de wijn en spijs op de juiste wijze te combineren. Je moet ook kijken naar de opvoeding van de wijn, want een op een roestvrijstalen tank gemaakte witte wijn smaakt natuurlijk anders dan een wijn die op eikenhouten vaten is opgevoed. De witte wijn is fris en jong van smaak. De andere wijn, die tonen heeft van hout, is voller en romig en krachtiger in smaak. De lichte wijn past goed bij een salade of een gestoomd witvisje, terwijl de volle wijn uitstekend past bij een gebakken vis met een romige botersaus.