Laminaatvloeren zijn een vloersoort die steeds populairder beginnen te worden. Niet zo gek ook als je, je bedenkt dat deze vloer eigenlijk alleen maar voordelen heeft. Zo is de vloer een stuk goedkoper dan een houten vloer terwijl hij nagenoeg wel hetzelfde oogt. Alleen een echte houtkenner zal het verschil kunnen zien en voelen. Daarnaast zijn er tegenwoordig zoveel soorten modellen beschikbaar dat er eigenlijk voor ieder wel wat wils is. En vergeet daarnaast ook niet dat een laminaatvloer best gemakkelijk is, wat je ook weer een hoop geld scheelt. Mits je natuurlijk weet hoe je deze vloer moet leggen.

Goede voorbereiding

Net zoals iedere klus heeft ook het leggen van laminaat zo zijn voorbereidingen nodig. Denk dat bijvoorbeeld aan de oude vloer eruit halen en de vloer goed schoonmaken. Een goed begin is ook wel het halve werk. Wanneer je tijdens het leggen van deze vloer nog vuil of puin tegenkomt maak je het voor jezelf er niet echt makkelijker op. Ook verpesten deze kleine stukjes rotzooi je hele vloer. Het zal kleine bobbeltjes achterlaten en die zal je zien en voelen. Daarnaast is een goede ondervloer ook belangrijk. De ondervloer is eigenlijk de beschermlaag die tussen het beton en laminaat komt te liggen. Een ondervloer heeft een aantal functies waarvan het bieden van extra demping en absorberen van het geluid zeker wel de belangrijkste zijn.

Begin bij het begin

Is de voorbereiding goed gelukt? Dan kan je aan de slag met het leggen van het laminaat. Begin altijd in een hoek om het voor jezelf makkelijk te maken. Houd wel 10 mm ruimte van de muur zodat je later het mooi kan afwerken. Een dun plankje kan je hierbij helpen. Leg de planken aan elkaar tot je bijna bij het einde bent. waarschijnlijk zal de de laatste plank op maat moeten zagen om te zorgen dat alles past. Als je een patroon in je vloer wilt leggen, zoals bij visgraat vloeren, zal je al schuin moeten beginnen vanuit de hoek. Begin met een hele plank en werk later de open plekken mooi af.

Rij voor rij

Om een mooi resultaat te krijgen is het belangrijk om rij voor rij te werken. Zorg ervoor dat alles mooi en strak op elkaar aansluit in het patroon dat je graag wilt. Heb je alle rij af? Dan kan je de randen mooi afwerken met plinten. Wanneer de plinten erop zitten is je vloer klaar voor gebruik.