Stel dat je een huis wil gaan kopen of dit al hebt gedaan, maar er moet nog een keuken in. Als je een handige Harry bent, zie je het misschien wel zitten om dit zelf aan te pakken en niet duizenden euro’s neer te leggen voor de bouw van een keuken. Één van de materialen die zeer geschikt zijn voor de bouw van een keuken is gefineerd MDF. In dit blog duiken we dieper in op dit materiaal zodat jij zelf kan bepalen of het geschikt is voor die nieuwe keuken.

Wat is gefineerd MDF?

Laten we bij het begin beginnen. Eerst moet je natuurlijk kennis maken met het product. Gefineerd MDF is niet te onderscheiden van echt hout en daarom zeer geliefd in de wereld van de interieurbouw. Het zit namelijk zo: de plaat gemaakt van basismateriaal is enorm sterk en daarom uitermate geschikt voor het bouwen van de lades en kasten in de keuken. Om deze plaat zit vervolgens een echt laagje hout. Hierdoor is niet te zien wat er zich onder dit laagje bevindt. Zo bespaar je hout, is het enorm sterk en ziet het eruit alsof het volledig is gemaakt van echt hout.

Kwaliteit

De kwaliteit is enorm hoog. Het laagje wat er meestal om de plaat heen zit is gemaakt van eikenhout. Eikenhout staat erom bekend dat het super stevig is en een lange levensduur heeft. Dit in combinatie met de plaat in de binnenkant, zal er voor zorgen dat deze gefineerde MDF-platen die vervormt. Dit is anders dan bij platen die wel volledig van hout zijn gemaakt. Door verschillende temperaturen en vocht dat op het hout komt kan het vervormen en scheuren.

Bewerken

Als je een keuken bouwt en de gefineerde MDF-platen in huis hebt, is het natuurlijk niet direct in de juiste vorm. Hiervoor is het noodzakelijk om het te zagen. Gelukkig is het zagen van een gefineerde MDF-plaat hartstikke eenvoudig. In principe is het te zagen met verschillende soorten zagen. Het kan met de hand, met de cirkelzaag maar als je om weet te gaan met een decoupeerzaag is dit ook mogelijk. Echter is het wel van belang om te kijken naar het zaagblad. Er wordt door professionals aangeraden om zaagbladen te maken van hard metaal, omdat de platen kunnen leiden tot slijtage.

Als je een keuken wil hebben die een lange tijd meegaat, kijk dan goed naar de materialen die je gebruikt. Het internationale bedrijf Kronospan is gespecificeerd in het verwerken van hout. Hier zou je meer informatie kunnen op doen over het gebruik van materialen. Succes!