Elektrisch vervoer is de toekomst. Met de komst van de elektrische auto, heeft de overgang naar elektronisch vervoer een grote stap gezet. Maar om ervoor te zorgen dat jouw elektrische auto aan al jouw wensen voldoet, is het erg belangrijk dat je bijvoorbeeld zorgt voor goed onderhoud Tesla. In deze blog gaan we stap voor stap bespreken wat je kunt doen om deze kostbare machine in topconditie te houden. 

Stap 1: Controleer de Batterij

De batterij is de levensader van elke elektrische auto. Zorg er daarom voor dat je regelmatig de batterij inspecteert. Kijk hierbij naar de staat van de batterij, de aansluitingen en ook het koelmiddel. Vermijd hevige schokken, trillingen en mechanische belasting.

Stap 2: Controleer de Verbindingen

Controleer alle verbindingen tijdens het onderhoud elektrische auto om ervoor te zorgen dat alle componenten stevig aan elkaar verbonden zijn. Als je losse of versleten verbindingen ziet, moet je deze vervangen.

Stap 3: Controleer de Banden

Net zoals bij elk ander voertuig, moet je ook bij een elektrische auto controleren of de banden nog in goede staat zijn. Controleer of de banden op de juiste druk staan en of de banden n. Vervang indien nodig de banden.

Stap 4: Controleer het Remsysteem

Controleer het remsysteem om ervoor te zorgen dat de remmen goed werken en dat er geen lekkages zijn. Controleer ook de remvloeistof. Als de remvloeistof op is, moet je deze vervangen.

Stap 5: Controleer de Elektrische Componenten

Controleer of alle elektrische componenten, zoals de motor, de aandrijving, het besturingssysteem en de accu, in goede staat zijn. Controleer ook of alle verbindingen stevig aan elkaar verbonden zijn.

Stap 6: Reinig het Voertuig

Het is belangrijk dat je het voertuig regelmatig reinigt. Gebruik hiervoor een zachte, vochtige doek om zo het stof en vuil van het voertuig. Vermijd het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen.

Stap 7: Controleer de Onderdelen

Controleer de verschillende onderdelen en componenten van het voertuig om ervoor te zorgen dat alles in goede staat is. Controleer bijvoorbeeld de schokdempers, de stuurmechanismen en de onderdelen van het interieur.

Stap 8: Controleer de Onderhoudsgeschiedenis

Neem de tijd om de onderhoudsgeschiedenis van de elektrische auto te controleren. Kijk hierbij naar het onderhoud dat is uitgevoerd, welke onderdelen zijn vervangen en wat moet er nog gebeuren. Dit zal je helpen bij het bepalen van welke onderhoudsactiviteiten je moet uitvoeren.

Stap 9: Controleer de Veiligheidsvoorzieningen

Controleer of alle veiligheidsvoorzieningen, zoals de airbags, de gordels en de verlichting, in goede staat zijn. Neem eventueel contact op met een specialist als er iets niet goed werkt.

Stap 10: Controleer de Elektronica

Controleer of alle elektronica in goede staat is. Controleer bijvoorbeeld of alle knoppen en schakelaars goed werken en of er geen kortsluitingen in het stroomsysteem zijn.

Stap 11: Controleer de Accessoires

Controleer of alle accessoires, zoals de radio, de airconditioning en de verwarming, nog in goede staat zijn. Als er iets niet goed werkt, moet je deze vervangen of laten repareren.

Stap 12: Controleer de Kabelboom

Controleer of alle verbindingen in de kabelboom goed zijn aangesloten. Controleer ook of er geen beschadigingen of lekkages in de kabelboom zijn.

Stap 13: Controleer de Software

Controleer of de software die wordt gebruikt voor de elektrische auto nog up-to-date is. Als er updates beschikbaar zijn, moet je deze installeren.