Iedere woning in Nederland is voorzien van een verwarmingssysteem. Meestal is de normale centrale verwarming die zich kenmerkt door de radiatoren in huis. Eigenlijk in iedere ruimte is wel zo’n radiator te vinden omdat de ruimtes op zichzelf dan verwarmt kunnen worden. Naast dat de verwarming het huis verwarmt zorgt het er ook voor dat een huis niet teveel vocht vast houdt. Het heeft dus meer dan een voordelen. Toch is de radiator niet meer het enige verwarmingssysteem voor in huis. Ook de infrarood verwarming zien we in steeds meer huishoudens geplaatst worden. In dit blog zetten we graag de voordelen van een IR verwarming voor je op een rijtje. 

Eenvoudige installatie

Het eerste voordeel van infrarood verwarming is dat het eenvoudig te installeren is. Waar het normale verwarmingssysteem nog gasleiding en/of aan- en afvoer van water nodig heeft, werkt de infrarood verwarming alleen maar met een paneel. Een stopcontact waarop het infrarood verwarmingspaneel kan worden aangesloten is in principe al voldoende. Meer heb je niet nodig en aangezien wel voorzien is van een stopcontact kan deze dus ook in iedere kamer in huis worden geplaatst.

Stralingswarmte

Een infrarood verwarmingspaneel werkt met stralingswarmte, een bepaald soort luchtstroom. Deze luchtstroom zorgt ervoor dat de warmte snel wordt verspreid en niet de hele kamer eerst op de juiste temperatuur gebracht hoeft te worden om de juiste temperatuur te bereiken. Een kamer verwarmen gaat dus een stuk sneller dan wanneer je hier een normaal verwarmingssysteem voor gebruik. Gemak en snelheid zijn toch wel twee belangrijke kernwaarden in deze tijd.

Besparing op water- en energierekening

Nog een mooi voordeel die je krijgt wanneer je een infrarood verwarming laat plaatsen in je huis is dat verschillende rekeningen omlaag zullen gaan. Zo gebruik je geen water meer voor de radiator en ook je energierekening zal aanzienlijk lager zijn. Ook hoeft je de verwarming vaak een stuk minder hoog te zetten doordat de luchtstroom zijn werk doet. Wanneer je gebruik maakt van een infrarood verwarming is de ruimte ook al ideaal wanneer je deze op 18 graden instelt. Bij een normaal verwarmingssysteem is dit toch al gauw 20 of 22 graden. Daarnaast is het ook nog eens een stuk voordeliger als je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak hebt liggen. Dit wordt ook wel eens de gouden combinatie genoemd.

Of een infrarood verwarming voor jou uiteindelijk voordeliger is hangt natuurlijk van je wensen en eisen af. Voor vragen over dit verwarmingssysteem kun je altijd terecht bij een van de experts op het gebied van infrarood verwarmingen.