Insecten kunnen een vernietigende werking hebben. Zo kunnen ze planten aanvallen, maar ook kippen en vogels. De wolluis is een voorbeeld van een insect die schade aanricht aan planten. De bloedluis richt daarentegen allleen schade aan bij dieren. Als je last hebt van deze insecten is het belangrijk dat je actie onderneemt. Er zijn diverse manieren waarmee jij de insectensoorten kunt uitroeien.

Hoe herken je de wolluis?

De wolluis is een klein beestje dat leeft van het eten van blaadjes. Je kunt ze zien, maar ook herkennen aan de witte afscheiding die ze achterlaten op blaadjes. De wolluis is zelf maar 5 milimeter groot. Naast dat je de witte afscheiding kunt zien op het blad, is het ook zichtbaar op de wolluis zelf. Voor de rest lijkt het lichaam van de wolluis sterk op een pissenbed. Mocht je het vermoeden hebben dat je in je tuin last hebt van de wolluis, dan kun je verschillende acties ondernemen. 

Hoe bestrijd je de wolluis?

De wolluis kan je op diverse manieren bestrijden. De meest efficiënte manier om de wolluis te bestrijden is door de roofkever in te zetten. De roofkever eet namelijk de wolluis op en daardoor neemt de populatie af. Mocht je de wolluis in huis hebben, dan kun je beter kiezen voor een andere methode. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om azijn of groene zeep in te zetten. 

De bloedluis, wat is dat?

De bloedluis zorgt onder andere bij kippen voor erg veel problemen. Overdag zie je ze nauwelijks omdat ze zich verstoppen. Als het donker wordt, dan worden de bloedluizen actief. Ze vallen de kippen aan met schade tot gevolg. Bloedluis kippen dient daarom zo snel mogelijk te worden opgelost. 

De bloedluis bestrijden

De bloedluis kan je bestrijden met vallen. In deze val zit iets dat de bloedluis er naartoe lokt. Als het doosje gevuld is, zal je de bloedluizen zelf moeten vernietigen. Het is dan ook verstandig om voldoende vallen te kopen. Daarmee vergroot je namelijk de kans dat je uiteindelijk alle bloedluizen in het kippenhok uitroeit.

Als je de bloedluis liever niet bestrijdt met een val, kan je er ook voor kiezen om een natuurlijke vijand in te zetten. Er zijn verschillende roofmijten die je hiervoor in kunt zetten. Door voldoende roofmijten op verschillende plekken in het kippenhok los te laten, verkleint de populatie van de bloedluis.  

Zowel de roofkever als de roofmijt kan je online bestellen. Je ontvang dan een zakje met daarin de eitjes van de insecten. Deze komen na enkele dagen uit en kan je inzetten om andere insecten te bestrijden. Het is een erg effectieve en natuurvriendelijke methode.