Een nieuw huis zoeken en kopen is een leuke maar vooral ook spannende tijd. Zeker met deze huidige huizenmarkt kan het zelfs zenuwslopend zijn. De prijzen schieten door het dak en het lijkt er op dat het aanbod steeds kleiner wordt. Een foutje door de stress is dan ook snel gemaakt maar eigenlijk helemaal niet nodig. Als je een beetje goed voorbereidt op pad gaat hoeft jou helemaal niets te overkomen. In dit blog daarom alvast een aantal veelgemaakte fouten zodat jij deze niet meer hoeft te maken.

Je financiën niet op orde hebben

Een belangrijk onderdeel van het kopen van een huis is het financiële gedeelte. Sterker nog, zonder financiën is een huis kopen onmogelijk. Toch zien we in de praktijk nog vaak genoeg dan particulieren hun financiën niet op orde hebben als ze een huis gaan kopen. Ze bieden eerst op een huis en besluiten dan pas te kijken naar de hypotheek of ze denken dat ze het zonder hypotheek wel gaan redden. In sommige gevallen enigszins begrijpelijk maar in deze tijd is een huis kopen zonder hypotheek bijna niet te doen en ook zeker niet aan te raden. Zorg er daarom voor dat je van te voren al je hypotheek laat berekenen. Wanneer je dit doet ben je namelijk op de hoogte van je maximale budget en kom je ook niet van een koude kermis thuis als je het huis niet kan kopen, omdat het bijvoorbeeld boven jullie budget ligt. Ook is het van te voren wel fijn om te weten hoe het met de maandelijkse lasten is gesteld en hoe hoog jullie hypotheekrente is bijvoorbeeld.

Het huis niet (vaak genoeg) bekijken

We weten dat de huizen in deze tijd als warme broodjes over de toonbank gaan en dat het soms verleidelijk is om de bezichtig over te slaan. Op de foto’s ziet het er tenslotte toch uit als jullie droomhuis? Toch is het overslaan van bezichtigingen niet aan te raden. De makelaars weten precies uit welke hoek de foto’s genomen moeten worden zodat alles net even beter tot zijn recht komt. Ziet de badkamer er heerlijk groot en ruim uit? Dan is er zomaar een kleine kans dat dit in praktijk nog wel eens wat tegenvalt en dat geldt zo nog wel voor meer ruimtes. Foto’s vertellen je al een hoop maar je kan pas echt een goed oordeel vellen als je het huis in levende lijven hebt gezien. Daarnaast moet het huis je ook een bepaald gevoel geven. Mits het gevoel? Dan kan je, je afvragen of dit huis wel echt bij jullie past.

Geen ontbindende voorwaarden afspreken

Een koopcontract is ook een belangrijk onderdeel van het kopen van een huis. Hierin wordt tenslotte de koop gevestigd. Een onderdeel dat nog wel eens wordt overgeslagen zijn de ontbindende voorwaarden. Voor de verkoper een groot voordeel, voor de koper echter niet. Wanneer je opeens je baan kwijtraakt na de koop of iemand komt te overlijden kan het zijn dat jullie het financieel niet meer rond kunnen krijgen. Dit soort dingen kunnen worden opgenomen in de ontbindende voorwaarden en zorgen ervoor dat je in dat geval onder de  koop uit kunt als je dat zou willen.