Er zijn weinig gebieden waarin zoveel innovaties plaatsvinden als in de wereld van het gehoorapparaat. Tot een jaar of tien geleden was het gehoorapparaat een relatief beperkt apparaat dat niet voor iedere slechthorende een bevredigend resultaat bood. Mijn vader hoort bijvoorbeeld al twintig jaar slecht, maar tot voor kort waren al zijn pogingen om zijn gehoor te versterken vruchteloos. Als hij een gehoorapparaat droeg, leidde dit ertoe dat hij sommige geluiden veel luider hoorde, bijvoorbeeld het getoeter van auto's of het geklater van een lopende kraan, maar de geluiden die hij daadwerkelijk luider wenste te horen, zoals de stemmen van zijn gesprekspartners, even zacht als daarvoor bleven. Recentelijk is hier echter verandering in gekomen. Gehoorapparaten zijn steeds beter in staat om slechthorenden succesvol te assisteren. In deze blog vertel ik welke vooruitgang het gehoorapparaat de recente jaren heeft geboekt. 

Kunstmatige intelligentie als hulp voor de slechthorende

Het probleem van mijn vader is opgelost door het gebruik van kunstmatige intelligentie. Het gehoorapparaat leert zelf herkennen wat de behoeften en voorkeuren van de gebruiker zijn. Zo zorgt het apparaat er met kunstmatige intelligentie voor dat getoeter en geklater niet worden versterkt, maar stemmen van mensen wel. Via een app krijgt de gebruiker aanbevelingen voor het gebruik van zijn gehoorapparaat. Ook kan men zelf voorkeuren en aanpassingen doorgeven aan het gehoorapparaat. Op deze manier is het gehoorapparaat anno nu veel makkelijker te tweaken voor de gebruiker. Tot voor kort waren alleen oppervlakkige aanpassingen mogelijk, maar nu kan dit op een gebruiksvriendelijke en gedetailleerde manier worden vormgegeven door de gebruiker.

Andere revoluties in de wereld van het gehoorapparaat

Dit is slechts een van de grote verbeteringen in de techniek van het gehoorapparaat. Wat door veel gebruikers ook als prettig wordt ervaren, is dat het gehoorapparaat steeds kleiner wordt. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk dat het gehoorapparaat zich helemaal in het oor bevindt. Niemand zal hierdoor zien dat u een gehoorapparaat draagt. Tot slot wil ik enkele futuristisch klinkende verbeteringen niet ongenoemd laten. Het is namelijk al mogelijk om via uw gehoorapparaat muziek af te spelen. Ook kunt u telefoneren met uw gehoorapparaat. Zo verhelpt u niet alleen uw gehoorprobleem, maar wordt u van mogelijkheden voorzien die zelfs de best horende oren van de wereld niet bezitten. Mijn vader is een tevreden man. En mijn moeder is op haar beurt een tevreden vrouw, aangezien mijn vader niet meer het volume op standje oorverdovend hoeft te zetten zodra ze samen het journaal kijken!