Dat honden bijzondere dieren zijn, weten hondenbezitters natuurlijk al lang. Voor de niet-hondenbezitters wil ik deze claim echter nader onderbouwen. Je zou kunnen stellen dat geen wezen ons zo goed begrijpt als de hond. Doordat we al duizenden jaren lang met elkaar samenwerken, voelen honden ons in sommige gevallen zelfs beter aan dan kinderen. Er is een bekend experiment waarbij er drie emmers zijn, maar slechts onder één ervan zit een snoepje. De onderzoeker laat met verschillende gebaren zien waar het snoepje zit. Hij klopt bijvoorbeeld even op de juiste emmer. In deze eenvoudige variant weten kinderen, chimpansees, wolven en honden allemaal waar het snoepje zit. In de volgende varianten van het experiment worden de gebaren echter steeds subtieler. De onderzoeker wijst, geeft een knikje of werpt alleen een snelle blik op de goede emmer. Wolven, chimpansees en zelfs kinderen vallen af bij deze varianten van het experiment. Alleen honden kunnen ons dermate goed doorgronden dat ze ons gedrag feilloos interpreteren om de test te volbrengen.

Duizenden jaren van vriendschap

Doordat honden en mensen al duizenden jaren samenwerken, hebben onze soorten een convergerende evolutie doorgemaakt. Dit betekent dat honden en mensen evolutionair naar elkaar zijn toegegroeid. Zodanig goed zijn we op elkaar aangepast, dat we elkaar begrijpen ondanks dat we een totaal andere soort zijn. Wel is het zo dat honden van ons afhankelijk zijn. Andersom is dat niet per se het geval. Als hondenbezitter heb je daarom de verantwoordelijkheid om je trouwe viervoeter optimaal te verzorgen. Helaas gaat dat nog wel eens mis. Doorfokken en overvolle asiels zijn hier symptomen van en moeten nodig worden tegengegaan.

Een geschikt hondenkussen om je hond gezond te houden

Voor de verantwoorde baasjes onder ons (en dat zijn gelukkig verreweg de meeste hondenbezitters) heb ik een tip om je hond gezond te houden. Menig hondenras is vatbaar voor artrose in de gewrichten. Hierdoor is een goed hondenkussen misschien wel de beste tip voor een gezonde hond. Een goed hondenkussen is bijvoorbeeld een hondenkussen bestaande uit memory foam. Dit past zich op de vorm van de hond aan, zonder op deze punten blijvend in te zakken. Hoe zwaar de hond ook is, het memory foam komt altijd weer terug in de oorspronkelijke staat. Dit belangrijk om genoeg steun te verlenen aan de wervelkolom en gewrichten van de hond. Vandaar dat het hondenkussen met memory foam ook wel een orthopedisch hondenkussen wordt genoemd. Daarnaast is een zelfverwarmend hondenkussen of een hondenkussen gemaakt van een zacht pluche materiaal ideaal om je hond extra te verwennen!